Grafikai tervezési árak (2017.12.05.) példákon keresztül

Itt azt nem tudjuk megmondani, hogy az Ön kiadványa tervezési munkája mennyibe fog kerülni. Ezt rengeteg tényező befolyásolja. Óradíjas alapon igyekszünk nyilvántartani a munkadíjakat, a tervezési árak egyenes arányban állnak ezáltal a befektetett munkával. Nem alkalmazunk olyan szorzókat, hogy nagy cégnek magasabb grafikai tervezési árak, nagy publicitás drágább, kis publicitás esetén pedig alacsonyabb grafikai tervezési árak. Ezeket a szempontokat a tervezési munkára fordított időben igyekszünk visszahozni. Óradíjaink a következők:

Operátori óradíj: 5.000 Ft    (Nem igényel különösebb tervezőgrafikai tudást: Pl.: rossz minőségű logo helyrehozása, nyelvi és egyszerűbb grafikai mutációk készítése, stb) 

Grafikusi tervezési óradíj: 10.000 Ft    (Tervezőgrafikai munka, adott koncepció alapján létrehozandó új grafikák)

Designer és tanácsadói óradíj: 15.000 Ft    (Eredeti művészi koncepciók kidolgozása.)

A megrendelőinknek számlázandó tervezési végösszeget elsősorban a munkaórák mennyisége határozza meg. Ez a mennyiség egzakt módon csak a produkció végeztével lesz nyilvánvaló. Ennek ellenére 25 éves tapasztalatunk alapján előre körvonalazni tudjuk a tervezési árak várható mértékét. Természetesen a munkaórákba nem számítjuk bele a kávészüneteinket vagy azokat az órákat, melyeket a saját zsákutcáink vagy balfogásaink miatt vagyunk kénytelenek munkával tölteni. Továbbá mindig jóval kevesebb órát számolunk a ténylegesnél. A mai napig nem tudjuk, hogyan számoljuk (ne számoljuk) el tervezési munkadíjként azt, amikor hátradőlve a fotelben a felhőket nézegetjük egy design projekt indulásakor. Vagy azokat a hosszú órákat, amikor a fotóbankok több százezer darabos kínálatából kell levadásznunk a legmegfelelőbb képet egy projekthez. A régi és bevált szabályhoz tartjuk magunkat: az a jó üzlet, amely mindkét félnek jó üzlet.  

Grafikai tervezési projektjeink általában két vagy három fázisból állnak (az árak ugyanúgy): 

1. Eredeti művészi koncepció kidolgozása, egyszeri költség    (logo, színek, stílus, látványtervek stb)

2. A koncepció alapján kidolgozandó konkrét termékhez kötött grafikai tervezés,    (konkrét prospektus, konkrét doboz, konkrét plakát stb)

3. Gyártási előkészítési és felügyeleti munka, óradíjas    (konzultáció a gyártóval, kivitelezési anyag előkészítése, helyszíni gyártás ellenőrzés)

Ezen fázisokra az óradíjaktól független viszonylag fix árak vannak megállapítva, melyeket hosszú évek tapasztalatai alapján határoztunk meg. Szívesen adunk felvilágosítást személyes – akár telefonos – megbeszélésen. Hívjon vagy írjon nekünk bátran, ha további tervezési árak érdeklik.

Első példa az árak alakulására átlagos esetben:

Új termékcsalád 5 taggal:

művészi koncepció látványtervezése (egyszeri díj): 50 - 285.000 Ft

Konkrét (végleges) grafikai tervezési munka első termékre: 95.000 Ft

Mutációs grafikai tervezés díjak a további termékekre (dobozokra): fajtánként 24.000 Ft-tól 69.000 Ft-ig 

Egy 5 hasonló termékből álló termékcsalád grafikai tervezési munkája a feladat. A kezdeti lépések (tárgyalás, ajánlatadás, szerződés, briefing, előleg, kutatás) után kidolgozzuk az általános művészi koncepciót látványtervekkel, melynek egyszeri grafikai tervezési költsége 50 és 285.000 Ft között mozog (az egytermékes partnerek miatt vezettük be az alacsonyabb koncepciótervezési díjat). Miután a koncepció el lett fogadva, kidolgozzuk az első doboz (vagy flakon, palack, tasak stb) nyomdakész konkrét grafikáját (Teljes pontos tartalom A-Z-ig, kötelező jelölések, vonalkód, táblázat,stb) 95.000 Ft. A többi négy termék konkrét grafikai terveinek elkészítése kevesebb munkával jár, ezért azokért mutációs tervezési díjat számolunk: az árak termékenként 24.000 Ft-tól (azok különbözőségi fokától függően) 

An average product family with 5 - 6 members

Második példa az árak alakulására átlagos esetben:

8 oldalas prospektus – grafikai tervezés díja: 40.000 Ft-tól 120.000 Ft-ig 

Egy 8 oldalas kereskedelmi füzet grafikai tervezése a feladat. A kezdeti lépések (tárgyalás, ajánlatadás, szerződés, briefing, előleg, kutatás) után három oldal grafikai tervét bemutatjuk, átdolgozzuk, variációkat tervezünk stb. Ennek designeri óradíjban az ára mondjuk 45.000 Ft. Az elfogadott minta alapján elkészítjük a további 5 oldalt, melynek grafikai óradíjjal számolva mondjuk már csak 5-10.000 Ft/oldal. Ezek az árak általában magukba foglalják a nyomdai előkészítést is, de van amikor különleges előkészítési eljárás hosszabb időt vesz igénybe, ilyenkor a nyomdai előkészítést operátori óradíjban pluszban számoljuk, általában 1 óra. 

An 8 page brochure

Harmadik példa az árak alakulására:

Egy ásványvizes palack 3D-s termékmegjelenítése a feladat. A kezdeti lépések (tárgyalás, ajánlatadás, szerződés, briefing, előleg, kutatás) után elkészítjük a palack pontos méreteken alapuló geometriailag tökéletes dróthálós vázát. Ezután kiosztjuk a felületekre szánt textúrát, cimkét, anyagszerűséget stb. Majd tökéletesen élethűvé varázsoljuk a látványt a bevilágítással, háttérrel, stb. Amennyiben ez elkészül 4 óra alatt, akkor az ára 40.000 Ft. Amennyiben bonyolultabb a formai megoldás és kell rá 9 óra, akkor 90.000 Ft az ára. Amennyiben animációs igény is van, vagy egyéb további mutációk készítése a feladat, többféle beállás, akkor grafikai óradíjas alapon nőnek az árak. Egyszerűbb esetekben használni tudjuk a már rendelkezésünkre álló sablonokat, és így a költségek jóval alacsonyabbak lehetnek)

3D made Water bottle

Negyedik példa az árak alakulására:

Logotervezés: 30.000 Ft-tól 

Logo grafikai tervezés a feladat. A kezdeti lépések (tárgyalás, ajánlatadás, szerződés, briefing, előleg, kutatás) után sok variációt készítünk, ezeknek egy kisebb - általunk jónak ítélt - hányadát prezentáljuk látványtervekkel. Esetleges továbbfejlesztés valamint elfogadás után elkészítjük a győztes logo archív anyagát, melyben minden jellemző és file forma megtalálható egyszer s mindenkorra. Az árak egyszersmind designeri és operátori díjon számolva napjainkban 50 és 70 ezer Ft körül mozognak. A legdrágább logót több mint 1,2M Ft-ért csináltuk, a legolcsóbbat pedig 20.000 Ft-ért. Nagyjából a belefektetett munka is így aránylott egymáshoz, mert az előzőhöz meg kellett nyernünk egy háromfordulós országos pályázatot, az utóbbira pedig szigorúan 2-3 órai grafikai tervezés volt szánva a megrendelő anyagi szempontjai miatt. A logo-tervezés díja 30.000 - 240.000 Ft-ig terjed, a megrendelő igényétől függően.

1. Minimal. Egyszerűbb, viszonylag gyorsan elkészíthető általános betűlogó nem egyedileg tervezett kiegészítő elemekkel, (3-6 féle terv-változat): 30-50.000 Ft.
2. Standard. Egyedi motívumokkal tervezett logo, mely a megrendelő profiljára illeszkedik (3-6 féle terv-változat, maketteken is bemutatva): 90-120.000 Ft
3. Special. A standard szolgáltatás kiegészülve kifejezetten a megrendelő személyiségére és filozófiájára tervezett (1-2 db) maximálisan egyedi alkotóművészeti grafikai motívummal (5-10 féle terv-változat, maketteken is bemutatva): 120-240.000 Ft.

Partnereinknek tudniuk kell, hogy a világhálón akár ingyen is tudnak logo sablonokhoz jutni, de ezek használata esetén tisztában kell lenniük azzal, hogy az így kapott logókat más is használhatja, nem jár garancia a kizárólagosságra, továbbá mellőzik a grafikai részletek tervezhetőségét és nem utolsósorban nem a megrendelő személyiségét adják vissza. Az ingyenes logók nagyon attraktívak tudnak lenni, de csak addig, amíg a kirakatban vannak. Megfelelő megoldás lehet olyan ideiglenes kis budget-vel rendelkező vállalkozások számára, amelyek rövidtávú alkalmi megjelenésben gondolkodnak, nem kívánnak márkát építeni. Az ilyen logókról valamennyire következtetni lehet a vállalkozás minőségére is.  

logo sample

Példáink nem minősülnek árajánlatnak, hiszen azok fiktív esetet mutatnak be az átlag megrendelők igényeire formálva. Célunk kizárólag az volt, hogy partnereink hozzávetőleges képet kapjanak arról, mik a grafikai tervezési árak, ha a Gilányi & Magos Professional Design végzi a tervezési munkát. A grafikai designeri munka jóval komplikáltabb a leírt módoknál, de nem akartuk, hogy Ön összezavarodjon a szerteágazó grafikai tervezési árak miatt, jóllehet nem túl helyes ennyire leegyszerűsíteni ugyanakkor részletezni a dolgot, de partnereink csak így kapnak képet arról, hogy mire kell számítaniuk. Munkáink díjai és az árak a ráfordított munka mennyiségétől és minőségétől (designeri, grafikai, operátori) függenek. 

Leghelyesebb, ha Ön távolról szemléli, hogy a sikerért mit áldoz, mit várhat tőlünk és mit nyer a piacon. A grafikai tervezési árak úgy vannak kialakítva, hogy Ön is és mi is nyerjünk.  

Természetesen az ezeknél alacsonyabb költségű kis munkákat is vállaljuk ugyanolyan szakmai tudással végezve, ez magától értetődő.