Q&A - Kérdések és válaszok

Mitől függ a grafikai tervezés ára?

A tervezésbe fektetett munka mennyiségétől. Ez nem egyenesen arányos a végterméken található grafikai elemek mennyiségével. 

Mit jelent az, hogy művészi koncepció kialakítása?

Minden komolyabb projekt kezdete. A munkánk legszebb része. Igazi kreatív alkotás. Miután mindent megtudtunk a leendő munkával kapcsolatban és az üzleti kapcsolat is sínen van, akkor elkezdünk álmodozni, nézni a futó felhőket, vázlatokat és egyre kidolgozottabb látványterveket készíteni, melyekből még nem lehet gyártani semmit, de arra tökéletesen jók, hogy a megrendelőink dönteni tudjanak, milyen irányba szeretnének haladni. Ennek költsége nem óradíjas. A művészeti koncepció kialakítása előfeltétele minden további konkrét grafikai tervezésnek. Az alap koncepcióban lefektetett megoldások a megrendelő birtokába kerülnek, annak alapján akár nélkülünk is tovább viheti a projektet szabadon. Amennyiben a büdzsé vagy a projekt mérete nem teszi lehetővé a partnerünk számára ennek finanszírozását, abban az esetben a felhasználási jogokat korlátozzuk. Abban az esetben is elvégezzük a koncepcionális művészeti tervező munkát, de a megrendelő azt nem használhatja fel szabadon bármikor bármire, csakis kizárólag a szerződésben meghatározott konkrét eszközön. 

Mi az, hogy konkrét grafikai tervezés?

Amikor minden információ rendelkezésünkre áll (tartalom A-tól Z-ig, vonalkódszám, piktogram igények, kötelező jelölések, feliratok, méretek, használandó fotók, illusztrációk, táblázatok, ... stb), és túl vagyunk az általános alap művészi koncepció kialakításán, akkor kezdünk bele az adott eszköz (prospektus, doboz, cimke, plakát ... stb) pontos, makulátlan megtervezésébe, az un. konkrét grafikai tervezésbe, mely munka végeredménye a kivitelezésre küldhető grafikai állomány.

Mit jelent a gyártásfelügyelet?

Tartjuk a kapcsolatot a kivitelező céggel (pl.: nyomda), konzultálunk a technikai lehetőségekről, a megvalósíthatóságról. Gyártáskor a helyszínen ellenőrizzük, hogy elképzeléseink szerint folyik-e a megvalósítás Ugyanekkor figyelünk arra is, hogy lehetőleg makulátlan anyag kerüljön ki a gyártásból. A prototípust aláírásunkkal hitelesítjük.

Kész elképzeléssel kereshetem-e Önöket?

Igen, de hogy vállaljuk-e a megvalósítást, az attól függ, hogy az elképzelés megüti-e az általunk felállított mércét. A tapasztalat az, hogy partnereink kész grafikai elképzelése az esetek 100%-ában többé-kevésbé felülmúlható.

Leülhetek-e a grafikus mellé, amikor dolgozik?

Igen, csak akkor nem fog tudni dolgozni. Kevés kivételtől eltekintve, megrendelőinknek a kész produkciót prezentáljuk és nem tartjuk járható útnak, ha a megrendelő segíteni szeretne a grafika kialakításában. Nem szeretnénk ügyfeleinket konkrét grafikai tervezésre buzdítani, mert az külön szakma és a legnagyobb – általunk sem kétségbevont – jóindulattal végzett megrendelő-oldali “grafikai” tervezés is szinte mindig kerrékkötője a professzionális grafikai tervezésnek. Ez nem jelenti azt, hogy ne lehetne számunkra akár szövegszerkesztőben összeállított tartalmat vagy akár layout-ot bemutatni, ennek semmi akadálya, az hasznos. A konkrét és az átfogó közötti mezsgyén lavírozva mi inkább arra ösztönzünk minden ügyfelünket, hogy elvontabb jellemzőkben fogalmazza meg a kérését, melyet mi lefordítunk a grafika professzionális nyelvére úgy, hogy az konkrét megjelenésében kiállja a megmérettetés próbáját bárhol a világon. Ez lehet, hogy több munkaórát jelent a számlán, de ezt a megrendelőinknek kell eldönteni, hogy a költségek kontra PR haszon relációban minek milyen fontosságot, értéket és prioritást adnak.   

Megkaphatom-e az eredeti szerkeszthető grafikai anyagot?

Az eredeti szerkeszthető anyag – az un. forrásfile – nem része az átadott anyagnak, de adott esetben megrendelőink külön megvásárolhatják azt. Ebben az esetben ránk nincs szüksége többé a vevőnek, hiszen az általunk előkészített anyagot bárki tovább tudja szerkeszteni megfelelő szoftverek birtokában. Ára ennek megfelelően minimum az eredetileg megrendelt végtermékkel megegyező összeg, de a jellemzőbb inkább az, hogy a forrásfile nem eladó. Ezt úgy kell elképzelnie, hogy amikor Ön vesz egy fagylaltot, nem kapja meg mellé receptet is. A forrásfile a mi "receptünk", ennek megfelelően őrizzük. 

Annak gyümölcse a végtermék. A grafikai végtermékkel megrendelőink kifogástalan minőségű látványterveket és a projekt végén kivitelezésre készült (un. postscript) anyagot kapnak, mely 100%-osan alkalmas a kitűzött cél elérésére, de nem alkalmas arra, hogy közvetlen módon szerkeszthető legyen, jóllehet ez már csak technikai kérdés, hiszen egy jól felkészült grafikus művész látványterveket vagy postscript anyagot is képes újraalkotni és szerkeszthetővé tenni.

Részt vehetek-e a tervezésben?

Nem célszerű, ha a megrendelő grafikai tervezéssel foglalkozik, mert a végeredményt rontja, drágábbá teszi és tovább tart. Partnereinktől nem azt várjuk, hogy konkrét grafikai tippeket, adjanak (mint pl.: ez meg az a betűtípus, itt sárga legyen, az menjen feljebb ez meg legyen nagyobb, az meg aranykeretben legyen stb...) hanem azt, hogy elvontabb igényeket fogalmazzanak meg (mint pl.: legyen vidámabb, kicsit lazább legyen, vagy komolyabbra venném, vagy legyen könnyen olvasható idős emberek számára, vagy legyen még modernebb stb...) és ezeket az igényeket mi lefordítjuk a grafika nyelvére. Tapasztalatból mondhatjuk, hogy amikor a megrendelő segített a tervezésben, az esetek 100%-ában szerencsétlen lett a végeredmény.

Mit takar az óradíj?

Az óradíj annak az egy órai munkának az ára, melyet egy adott megrendelés teljesítése érdekében 100%-os odafigyeléssel, hiba nélkül professzionális felkészültséggel "kávézgatás" nélkül fejtünk ki. Az óradíj magábafoglalja a munkánkat, a szoftver és hardver használatot. Egyéb tevékenységért nem számítunk fel díjat (telekommunikáció, preview nyomatok, megbeszélések stb)

Az óradíj számítással nagyon szigorúak vagyunk magunkhoz. A lehető legszűkebb időintervallumot vesszük alapul a munkadíj megállapításánál. Bár mérjük a munkaidőt, ügyfeleinknek valójában annak töredékét számlázzuk munkadíjként. Megrendelőinkre nem terheljük a saját zsákutcáink vagy hibáink miatti munka díját, mint ahogy azt sem, ha valamihez kevésbé értünk, ezért tovább tart megcsinálni, mintha a kisujjunkban lenne.  

Minden munka óradíjas alapon folyik?

Nem. A logotervezésre, a művészi koncepció kialakítására vagy konkrét dobozgrafika elkészítésére stb igyekeztünk fix, előre közölt árakat kialakítani. Kiadványok oldaltervezését is igyekszünk előre behatárolni fix áron, ennek ellenére jelentős különbség lehet két eltérő kiadvány egy-egy oldala között, így többek között ezen különbségek kezelésére is alkalmas a munka időbeni mérése. 

Kell-e előleget fizetni?

Igen. A kezdeti művészeti koncepció kidolgozása munkadíjának az 50%-át előre kérjük. Később igyekszünk a projekteket apróbb szakaszokra bontva számlázni. Ennek két oka van: egyfelől a megrendelőnek nem egyszerre kell kifizetni a teljes költséget. Másfelől jelzi, a fizetési kontinuitást, mely ha megakad, akkor lehetőségünk van gátját szabni annak, hogy további felesleges munkát végezzünk.