Gilányi Csaba

"Mi a jó design? Nem is tudom. Talán, amibe beleszeretsz."

Mindig tudtam, hogy tervező vagyok, designer. Mégis a közgazdaságtudományi egyetemre mentem tanulni máig megmagyarázhatatlan okból. Ott is a reklám felé sodródtam, marketing piackutatásból diplomáztam és egyenes út vezetett az akkori MAHÍR első igazi munkahelyemre. 1984-ben a teljes magyar kreatívszakma ott tömörült egy helyen. És szerencsére nem úgy, ahogy Orwell képzelte. Szinte mindent megtanultam ami a szakmához kellett. Akkor még büszke voltam arra, hogy "reklámszakember" vagyok. Ma már nem hangsúlyozom ezt. Aztán a Lapkiadó Vállalatnál vezethettem rövid ideig egy reklámosztályt, mielőtt vállalkozásokba kezdtem. Egyik alapító tagja és kilépésemig ügyvezetője voltam a Dömsödi és Friderikusz Kft-nek, majd '91-től a mai napig azt csinálom amit mindig is szerettem és amihez egyre jobban értek, és ez nem más mint a vizuális tervezés. Grafikai tervezés, 3D látványtervezés, kivitelezési tervezés, stb. Az évek alatt mindent megtanultam olyan szinten, amit a végzett alkalmazott művészeti főiskolások, egyetemisták sokára fognak magukévá tenni, és addig is hozzám fordulnak indulásukkor. 

Mindezek mellett a mai napig képzem magam az akvarell festészet terén, zenélek és írok és túl sok mindennel foglalkozom. 

Továbbra is vallom, hogy a vállalkozások – hacsak nem éppen a padlón kapaszkodnak – grafikai megjelenése tükrözi a gondolkodásukat. Ha valaki megkeres bennünket, abban a pillanatban tiszteletet érdemel és aszerint is kezeljük, mint partnert.

Amiből a mai napig nem engedek, az a folyamatos tanulás. Nem tudnék élni nélküle. Különösen napjainkban elengedhetetlen a lépéstartás az új megoldásokkal. Tehetséges és ügyes fiatalok ezrei özönlenek a piacra, akik már az online világ virtuális levegőjén nevelkedtek és aszerint is rendezik be az életüket. Nincsenek gátlásaik, egyenesen haladnak előre a szó jó értelmében, és nem különösebben izgatja őket az öregek "hasznavehetetlen" tudása. Nem is nagyon igyekeznek tanulni az öregektől.  ... én viszont tanulok tőlük. :) 

 

Position: 
Managing Director - Designer